On-line: гостей 0. Всего: 0 [подробнее..]
АвторСообщение



Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 20.03.07 14:39. Заголовок: творческий перекус


Леди и Джентльмены,

Пожалуйста, поделитесь рецептами того, чем могли питаться солдаты обоих армий во время Войны. Интерес корыстный, предполагаю сначала проверить съедобность в домашних условиях, после чего готовить на выездах.
Ирландское рагу не предлагать, я сама могу принять 4 пинты гинесса и забить на все и вся.
Разумеется, я сама тоже ищу информацию по сети и если что найду, выложу в эту ветку на всеобщее обозрение.

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
Ответов - 16 , стр: 1 2 All [только новые]


Volunteers Mess




Откуда: Беларусь, Минск
ссылка на сообщение  Отправлено: 20.03.07 15:01. Заголовок: Re:


состав солдатского рациона хорошо известен, мэм. Бобы, соленая свинина или говядина, кофе, лимон, арахис, галеты. Каждому солдату полагалось так же по небольшому куску свежего мяса и некоторое количество муки.

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
постоянный участник




Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 20.03.07 15:37. Заголовок: Re:


Сорри, мэм, могу дать только непереведённый текст, но при Вашем превосходном владении языком, чему я был свидетелем, это никак не сможет затруднить Вас ни в малейшей степени.

Итак, труд одного досточтимого джентельмена с Юга:

Rations, The Reenactor’s Dilemma
By: Arthur Porras

Time and again I have seen reenactors with otherwise great impressions ruin it by pulling Slim Jims and Pop Tarts out of their haversacks during a break. The problem seems to be two fold, one, many reenactors know what was issued to the troops, but have no clue as to how to turn that knowledge into a palatable meal, second, it’s far easier to pop these modern anachronisms in your haversack than to do it right. This brief article will deal with the first - how to turn a mess of raw materials into something that won’t kill you far faster than the enemy’s guns. Since we are primarily a Confederate unit I will deal with Confederate messes first.

First, lets begin with your meat, the infamous salt pork or salt beef. DO NOT buy the salt pork sold at stores, it is incorrect, and more importantly, not cured properly, which means it will spoil on you and you will get sick. Instead of thinking of salt pork as a specific product, think in the generic term "salt cured meat". You can salt cure any cut of meat you care to, I personally usually salt boneless beef ribs but that is up to you. At the grocer’s in the spice section you will find meat cure. I use Morton’s brand Tender Quick. It’s in a blue 2lb bag. The directions are on the back and very easy to follow. It takes 1/2 oz. of meat cure per pound of meat to be cured. Hint: I rub in pepper with the salt cure to give the meat more flavor. I bought mine 4 1/2 years ago and I still have enough for two more events. Usually 1 1/2lbs of meat is more than enough for me for a weekend. Remember you have to fit all this in your haversack and lug it around. When you are ready to eat your meat you must rinse the salt out or else it will be unpalatable. I put the amount of meat I need for that meal in my tin cup, fill it with water, knead the meat to force out the salt, pour out the water and repeat again. The question I constantly hear is "Have you ever gotten sick" and the answer is "NO". I have carried cured meat in the middle of Texas summers for the whole weekend WITH NO REFRIGERATION and it does not go bad. I have gone as long as 5 days and never had a problem. As modern reenactors we have forgotten how recent an invention refrigeration is and we fear any meat not out of the icebox or a cooler. There is no need for this.

So now you have your salted meat which should be wrapped in a waxed brown paper. Now what? Other issue and non-issue items that could be found in the Confederate’s haversack would be: cornmeal or cornbread already made, flour if it could be had, rice, peanuts, pecans if in season, potatoes (small red ones - Irish potatoes), sweet potatoes, i.e. yams, corn on the cob, beans ( black-eyed or green string beans if in spring), onions (scallops, white or yellow), peas (fresh if in spring or summer, dried if in winter), molasses or brown unrefined sugar, oats or barley, cabbage if in season for you Irish reenactors, coffee if he was very lucky, and carrots in season. Fruits were rare and limited to what could be foraged from the area. Therefore if you have to have fruit research and find out what was in that area for that time period you are portraying, i.e. peaches for the Atlanta campaign, cherries when we did Gettysburg etc. Canned fruit would have been of Yankee manufacture and rare. Canned evaporated milk was also a prized commodity from the Yankees. The same for canned vegetables. Besides, from painful experience, I have found that canned goods weigh far more than the fresh variety because they are mostly water.

Before I give you meal ideas, there is one more thing; what to cook your meals in? Overwhelming evidence points to three items: a tin pail with no lid made from a preserve can with a wire bail hanger attached, canteen halves, and your tin plate. Skillets were usually shared by 4or 5 members of a mess. Meat was often broiled directly over the fire on sharpened sticks. If no sticks are available your ramrod will do fine. That said, let’s get on to some cooking !

Breakfast Ideas:

Coffee (of course!)

Oats, barley, or even rice boiled to make a porridge, flavor with molasses when done

Cornbread with molasses is quick and easy

Eggs will keep around 12hrs with no refrigeration (remember where they come from? A hen is not refrigerated!) Wrap in hay or straw and be careful with your haversack- please, no plastic cartons.

Slab bacon that you have salted

Corn dodgers- use 2 handfuls of cornbread per person eating (all measurements will be given in "field" usage since a measuring cup in your haversack would be awkward to say the least!) add a little water at a time to make up a thick paste, salt and pepper to taste. If some of your companions are cooking up bacon beg/borrow about a tablespoon of the fat and mix in (this is optional-it adds taste and helps the batter stick together. The same goes for 1 egg. Make the batter up into patties or roll into logs about the thickness of your thumb and fry in bacon fat. They are done when the outside is golden brown (if you have to use a commercial oil put it in a period glass bottle)

Lunch Ideas:

Quick and Easy: when there’s little or no time, or no fire, or your just plain lazy!

Coffee (see a trend here? Coffee was a mainstay for the Civil War soldier)

Cornbread or corndodgers

Salted meat broiled (remember to rinse out the salt!) or cold

Corn- put a couple of ears in the coals or you could do this in the morning and that way you could eat them cold "on the march". Peel the husk back, strip off the string and sprinkle with water, recover the ear and put on coals, not directly over the fire. Remove when the husk is black, usually around 10-15 minutes.

Hard boiled eggs- will keep one day or make up at breakfast that day

Supplement with peanuts, pecans, apples, a can of peaches? These are the true haversack "stuffers".

More Time Consuming: you’ll definitely need a fire for these

Coffee

Cornbread or dodgers

Cush- this was mentioned in several accounts-both in the eastern and western Confederate armies. Take some grease (cooking oil or bacon fat will work), cut up some of your salted meat (about 1/4-1/2 lb, about the size of your fist, again, rinse some of that salt out!) into small cubes and put it in the hot grease, add water to cover the meat and boil it up for about 15 minutes, remove from the fire, and add about 2 handfuls of cornbread, or flour ( yanks pounded up their hardtack). Put back into the fire and cook until all the water is boiled out. Keep a close watch and stir occasionally or it will burn the bottom. This dish works best in a skillet or canteen half but can be also done in a tin cup or bail wire cup.

A nice variation of this is to cut up your washed meat, add vegetables, rice, barley, corn (cut up the cob or scrape the kernels off the cob), onions ( 1 small onion cut up), 1 potato, carrots, cabbage, whatever you fancy and put in your tin cup or bailed cup and fill the cup to the top with water to make a nice stew. Boil for around 1/2 hr, adding water as necessary. Keep stirring occasionally to keep the bottom from burning. You can make this thick like a hash or thin like a soup by the amount of water you boil out. You can make a fancy cush of this by adding flour. It will also make your provisions stretch farther.

Another way to prepare this is to "stir fry" the whole mess, cut up all the ingredients into small portions, put into a skillet or canteen half with a small amount of hot grease and stir vigorously for about 3 minutes. Its very quick, you don’t want to overcook this. This only works in a skillet or canteen half. If you want, serve this with rice you cooked up in your tin cup or bailed cup. Remember the rice will take About 20 minutes so start it first so both will be ready at the same time. For those of you who don’t know how to cook rice: take 1-2 handfuls of rice ( depending on how hungry you are), add water that takes up twice the volume of the rice add 2 pinches of salt, 1 spoonful of oil if you got it, and set to boil. If your fire’s too hot it will boil out the water before the rice is completely cooked, keep an eye on it and add water sparingly. Keep stirring to avoid scorching the bottom.




Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
постоянный участник




Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 20.03.07 15:38. Заголовок: Re:


Dinner Ideas:

Coffee!

Cush

Fancy Cush

Stew

Supplement with:

roasted ears of corn, peanuts, pecans and other treats. Potatoes can also be roasted by putting in a bed of coals, sweet potatoes are particularly good for this! Place the whole potato in the coals and cover for about 45 minutes for a good sized potato, 30 minutes for the smaller ones. (hint: carry several smaller ones rather than 2-3 huge monsters-they cook faster and overall will be lighter. Remember you have to carry all this stuff just like they did.)

Fancy ideas; For those of us that are really creative

Apple turnovers: Take one or two apples depending on the number of turnovers you want to make. One medium apple will make two turnovers. Peel the apples. Make a dough of flour: 1 part water and 1 part evaporated milk, a pinch of salt to make a thick paste ( it should not flow but maintain its shape when rolled). You can do this several ways depending on your utensils. If you only have tin plates make up several round patties the thickness of tortillas. Put several slices of apples in the middle, sprinkle molasses sparingly to cover or 2 tablespoons of sugar ( I prefer the sugar but you decide) on the apples, sprinkle some water on it and roll it up. Moisten the ends with water and tuck in so the apples are sealed in. Put in the coals. Cover with a pard’s tin plate (you’ll probably have plenty of volunteers in return for a share) and cover the top carefully with coals. Leave in about 30-45 minutes. This will also work with canned or fresh peaches but use half the molasses and use the syrup from the can- still add the sugar, it taste better, don’t ask me why! Remove carefully and serve!

Stewed apples- core an apple, fill the core with brown sugar, and place in your tin cup or wire bailed cup. Fill cup about 1/4 full with water and put over the fire. When all the water is boiled out its done.

A final word. You will probably have noted that some of the items listed above, like the eggs, will only last a short time. But these ideas will work for the Friday night, Saturday, and half of Sunday events we are all familiar with. For longer events such as National events where we are in the field Thurs.- Sunday the above menus will still work minus the eggs. Naturally these are just my menu ideas that I’ve found work well in the field and I welcome any more recipes. Try eating this way and you’ll gain a deeper understanding of another aspect of the common soldier’s lives, which is why we do this hobby. You will probably note that the main component in all these meals is salted meat, as it should be. If the idea of eating salted meat for a 48 hr. event ( Friday night, all day Saturday and half of Sunday) is too much for you just think for a moment what the men we say we are portraying ate day after day for four long years. I think you’ll agree we can do it for one weekend. And remember, items such as coffee, sugar, and even vegetables were often scarce, the meat issue was often not fit for consumption, so we are still living "high on the hog". See you in the field.


Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
постоянный участник




Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 20.03.07 15:42. Заголовок: Re:


Есть еще несколько рецептов:

Food in the Civil War

Although weapons, clothing and shelter were of the greatest importance to the soldiers, food was a necessary element of survival. Here you will find recipes and cooking techniques that the Civil War soldier used to help him get by during his struggle to survive.

BEEF JERKY
1-1/2 pounds of beef, preferably brisket
Marinade:
1 tsp. salt
1 tsp. seasoning salt
1/2 tsp. each - pepper, onion powder,
garlic salt
1/4 cup each - soy sauce, Worcestershire

Slice lean boneless beef (such as brisket) into 1/8" strips, trimming fat. Cut with the grain for chewy jerky or across the grain for crumbly jerky. Lay strips on oven rack (use foil or pan underneath to catch drippings). Salt to taste. Dry in oven at lowest temperature (150 degrees), leaving door slightly ajar, for 8-12 hours. Turn several times for even drying. Taste test occasionally. For more seasoned flavor, marinate cut meat overnight in ingredients listed.

Civil War era cookbooks have no recipes for beef jerky, as far as we can find out anyway. We add this one in response to popular demand as being as close to authentic in ingredients and technique as is reasonably reproducible today. They DID have Worcestershire sauce in 1860, Lea & Perrins (tm) brand as a matter of fact, but we cannot vouch for the soy sauce.

Chicken Purlough (pronounced perlow)
Kill and dress one whole chicken.
Place in water to cover, simmer for several hours until tender. (replace water as necessary)
Remove from fire and cool.
Remove bones, fat and skin from chicken and feed to yard critters.
Use remaining broth to cook rice. Add salt, pepper and other spices to taste.
Add boned chicken when rice is partially done. You might add paprika or small red peppers to add not only taste but color.

This is a recipe handed down for many generations as almost everyone was able to maintain chickens as a farmyard food supplement. They provided eggs AND meat.
Rice was also plentiful in the south as a staple food.

Substitute for Coffee
Take sound ripe acorns, wash them while in the shell, dry them, and parch until they open. Take the shell off. Roast with a little bacon fat, and you will have a splendid cup of coffee.

CRAWDADS (or crayfish to some folks)
2-3 quarts water
Juice from 1 lemon (about 1/4 cup)
1/2 cup onion, chopped
1 stalk celery with leaves, chopped
1 clove garlic, chopped

2-3 dozen crawdads, gathered from nearby stream, UPSTREAM from where men have bathed, relieved themselves, or exercised the horses. Chop or twist off upper body of crawdad and throw them to company dog, as only the tail has enough meat to be worth eating.
Combine everything except crawdads in pot over fire and heat to boiling. Add crawdads and heat till it boils again, then back off from fire and cook until meat is opaque (white) all the way through. Remove and eat at once or put in cold water to eat later; if left in hot water they will get overdone and tough.

EGGS ON THE MARCH
Eggs may be roasted by standing them on end in hot ashes. They may be boiled hard to carry in the pockets on forced marches.
Now after this gourmet repast, you may feel the need for something to wash it all down with. Keep this trick in mind: If you have any tea left, do not throw it away. Fill your canteens with it. It is infinitely more refreshing than almost any other drink upon a hot, weary march. If, instead of filling your canteen with fresh water, you would boil it in the morning, before starting, with enough tea to flavor it and keeping it from becoming insipid when warmed by the sun, it would be a thousand times more healthy, and the best prevention of dysentery. Water which has been boiled is freed from the bad effects it frequently has. The southern people boil their lemonade, and then allow it to cool before using it. Learn from your enemies how to protect yourselves in their climate.

HARDTACK
Probably the one, first, and most requested recipie, is for hardtack (also known as 'tack, ironplate biscuits, army bread, and other colorful names). From the 1862 US Army book of recipes, is one that is guaranteed to keep your dentist happy with bridge and upper plate work, and not to satisfy your culinary hunger. But these actually work and stay fresh for eons.

5 Cups Flour (unbleached)
1 Tablespoon Baking Powder
1 Tablespoon Salt
1-1 1/4 cups Water
Preheated Oven to 450
In a bowl, combine the ingredients to form a stiff, but not dry dough. The dough should be pliable, but not stick a lot to your hands.
Take this mound of dough, and flatten it out onto a greased cookee sheet (the ones with a small lip around the edge...like a real shallow pan...), and roll the dough into a flat sheet aprx. 1/2 inch thick.

Using a breadknife, divide the dough into 3x3 squares. taking a 10-penny nail, put a 3x3 matrix of holes into the surface of the dough, all the way thru, at even intervals (Village tinsmithing works sells a cutter that does all of this...works great!).

Bake in the oven for aprx 20 Min., till lightly browned. Take out and let cool.

Do this the day before your go on the field, and your will have enough tack to fill your haversack. It will be somewhat soft on Saturday morning, but, by Sunday, you should soak it in your coffee before eating, else you will have a hard time chewing.

HARDTACK CORN CHOWDER
6 pieces hardtack
1 c. milk
1/4 lb. salt pork
1 large onion, peeled and sliced or chopped
4 large potatoes, sliced or diced
2 c. water
2 c. corn, kernels sliced off cob (about 2 ears)
1 1/4 tsp. salt
1/4 tsp. paprika if available

Soak hardtack in milk. (Skim off weevils and other objectionable matter. You may want to start this the night before, depending on age of hardtack.) When they are softened, cut salt pork into cubes and brown over medium fire. Add onion and cook until soft. Add potatoes and water and cook until potatoes are soft, or at least tender. Stir in hardtack and milk, then add remaining ingredients. Stir and cook to almost boiling, and serve at once.

HOE CAKE
Mix a stiff dough of Indian (corn) meal, a little salt, and water (scalding is best). Flatten it on a board and tilt it up before the campfire until brown on one side. Turn and brown the other side. When our fathers fought the Indians, and ground their corn in mortars, they thought hoe-cake very good. It can also be baked in hot ashes or with hot stones (southern fashion).

The Use of Pepper
(from the "Military Handbook")

"If you will learn to use cayenne pepper in place of black you will find it a preventative of dysentery, and a cure for colds. An extra pinch of it in your breakfast will often break up a cold caught through the night; and a smart sprinkle of it in your liquid will relieve sickness caused by bad drinking-water. Black pepper produces inflammation--red pepper heals it."



Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
постоянный участник




Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 20.03.07 15:43. Заголовок: Re:


PLAIN IRISH STEW FOR FIFTY MEN
Cut fifty pds. of mutton into pieces which equal 1/4 pound each. Put them in a pan and add twelve pounds of whole potatoes. In addition, add eight tablespoons of salt and three teaspoons of pepper. Cover all with water, giving about half-a-pint to each pound of meat. Light the fire and 1 to 1 1/2 hours of gentle ebulation will make a most excellent stew. Mash some of the potatoes to thicken the gravy, and serve.

To Roast Any Small Birds
Lard them with slips of bacon, put them on a skewer, tie it to the spit at both ends. Dredge and baste them. Let them roast ten minutes.
Take the grated crumb of half a loaf of bread with a piece of butter the size of a walnut. Put it in a stew-pan and shake it over a gentle fire till it is of a light brown. Lay it between your birds and pour over them a little melted butter.

Scrap Stock
8-10 cups miscellaneous vegetable scraps:
Carrot tops, onion peels and ends, pea pods, ends and strings from string beans, stem ends of squash and pumpkins, stem ends of tomatoes, trimmings and seeds from peppers, apple and pear cores or peelings. Do NOT use scraps from cabbage, broccoli, cauliflower and similar vegetables as they impart a strong nasty taste when cooked too long.

1 whole head garlic, unpeeled
1 onion, unless many onion scraps were used earlier
Water to cover
1 tsp. salt per quart of water used .

Put all into pot and bring to boil. Reduce heat to simmer, uncovered, for around an hour. Strain, throw out vegetable scraps, and use as soup immediately or save for use cooking other things later.

Swamp Cabbage Stew
Ingredients:
green cabbage
stewed tomatos
salt pork
salt
pepper
cajun seasoning or cayenne pepper (not both)
onion (on-yon)
garlic
It is hard to tell exact portions as this is a taste to see if it's right dish.
Method:
Cut up salt pork into chunks, fry in cast iron pot. (large) Slice, not сhop, onions and cabbage. Fry these in pot with salt pork. Add stewed tomatoes to make a stew. (remember this will cook down so add water if necessary so it doesn't burn.) Add spices to taste. *** Add slowly and a little bit at a time, the taste will blend the longer it cooks. Cook at a very low heat for 4-5 hours. Taste at least once every hour so you can tell if you need more seasoning.
Way back when, the cabbage palm was felled and the heart taken to make this dish. Obviously this is a "southern" dish as there are not many swamps in Mass. or RI..... Served with hush puppys or fried corn bread, this is hm hm good.


Remedies, Etc.
(Personal note: It is not, in my opinion, advisable to try any of these remedies!)

Cure For Chills: The plant, commonly called hoarhound, is said to afford a certain cure. Boil it in water, and drink freely of the tea.

For Dysentery: Dissolve as much salt in pure vinegar as will ferment and work clear. When the foam is discharged cork it up in a bottle, and put it away for use. A large spoonful of this in a gill of boiling water is efficacious in cases of dysentery.

Gargle For Sore Throat, Diptheria or Scarlet Fever: Mix in a common size cup of milk two teaspoonfuls of pulverized charcoal and ten drops of spirits of turpentine. Soften the charcoal with a few drops of milk before putting into the cup. Gargle frequently, according to the violence of the symptoms.

To Relieve Asthma: Take the leaves of the stramonium dried in the shade, saturated with a pretty strong solution of salt petre, and smoke it so as to inhale the fumes. It may strangle at first if taken too freely, but it will loosen the phlegm in the lungs. The leaves should be gathered before frost.

For A Troublesome Cough: Take of treacle and vinegar six tablespoonsfuls each, add forty drops of laudanum, mix it well, and put into a bottle. A teaspoonful to be taken occasionally when the cough is troublesome. The mixture will be found efficacious without the laudanum in many cases.

For Sick Headache: One teaspoonful of pulverized charcoal and one-third of a teaspoonful of soda mixed in very warm water.

Cure For Toothache: Powdered alum will not only relieve the toothache, but prevent the decay of the tooth. Salt may advantageously be mixed with the alum.

Cure For A Burn: Wheat flour and cold water, mixed to the consistency of soft paste, is an almost instantaneous cure for a burn. Renew before the first gets so dry as to stick.

Cure For Camp Itch: Take iodide of potassium, sixty grains, lard, two ounces, mix well, and after washing the body well with warm soap suds rub the ointment over the person three times a week. In seven or eight days the acarus or itch insect will be destroyed. In the recipe the horrible effects of the old sulphur ointment are obviated.

Cure For A Felon: A poultice of onions, applied morning, noon and night for three or four days, will cure a felon. No matter how bad the case, splitting the finger will be unnecessary, if this poultice be used.

To Cure Corns: The cause of corns, and likewise the pain they occasion, is simply friction, and to lessen the friction you have only to use your toe as you do in like circumstances a coach wheel -- lubricate it with some oily substance. The best thing to use is a little sweet oil rubbed on the affected part (after the corn is carefully pared) with the tip of the finger, which should be done on getting up in the morning, and just before stepping into bed at night. In a few days the pain will diminish, and in a few days more it will cease, when the nightly application my be discontinued.

To Destroy Warts: Dissolve as much common washing soda as the water will take up, wash the warts with this for a minute or two, and let them dry without wiping. Keep the water in a bottle and repeat the sashing often, and it will take away the largest of warts.



Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
постоянный участник




Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 20.03.07 15:47. Заголовок: Re:


К сожалению, у меня пока не находится времени на перевод, да и я в нем не нуждаюсь. Если найдется добрый человек и переведет ряд рецептов и просто интересных моментов относительно питания и продуктов, в нём использовавшихся, я полагаю, многие из наших коллег будут ему весьма признательны. Равно как и я - ибо всё, что делается во имя качественного развития нашей реконструкции, угодно Господу и нашему Правому Делу. Аминь!

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
постоянный участник




Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 20.03.07 16:52. Заголовок: Re:


Да, кстати - может быть стоит для такой важной темы, как лагерь и бытовая жизнь в нём, сделать отдельный раздел после раздела униформы, вооружения и личных вещей? А то здесь все вместе - палатки и еда, то есть практическая реконструкция, перемешаны с обсуждениями фильмов, пропагандой движения, картинками и книгами, альтернативной историей и прочим...

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить



Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 20.03.07 17:14. Заголовок: Re:


Mr. Woo, спасибо за информацию :) закончу перевод для Брана, возьмусь за перевод текста и тстированим этого на съедобность :)

А по поводу вынесения вопрсов жизни в лагере вотдельный раздел, я бы сказала, что идея весьма здравая, потому что со временем подобных вопросов будет становиться все больше и больше, прогрсс не стоит на месте :)

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
1st Lt. 79th N.Y. Co. B




Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 21.03.07 12:06. Заголовок: Re:


Цитата из книги Кирилла Маля:

Основу пропитания воинов-конфедератов составляла кукуруза в разных вариантах: кукуруза сырая, кукуруза вареная, жареные кукурузные зерна и кукурузная мука. Последняя использовалась южанами для приготовления «шомполушек» — фирменного блюда конфедеративных армий. Они замешивали выданную им порцию муки на воде, подсаливали ее, если было чем, и обмазывали полученным продуктом шомпола своих винтовок. На этих шомполах тесто [83] запекалось над костром и в результате получалось некое подобие соленого печенья, настолько твердого, что о него можно было сломать зубы.

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
1st Maryland




Откуда: РФ, СПб
ссылка на сообщение  Отправлено: 21.03.07 12:33. Заголовок: Re:


зубы наверно всёж об шомпола ломали.

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить



Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 04.04.07 17:43. Заголовок: Re:


Mr. Woo, еще раз спасибо за информацию. Я наконец-то это перевелаи готова предоставить на всеобщее обозрение. Переводить старалась максимально конструктивно, не разводя антимонии, как это любят делать наши американские собратья по реконстрируемому периоду.

Солонина. Рецепт прилагается.
http://www.oru.ru/forum/index.php?s=5ab327c7c6853f3d630d4520572fa9c3&showtopic=3438&st=0 вот тут очень много разных рецептов, я планирую делать экспресс-методом.

Смешать 32 части соли, 1 часть селитры и 2 части сахара (помним, что 1 кг посолочной смеси - 10 кг мяса)
и ХОРОШО обвалять мясо в смеси. Обертываем кусок мяса в СУХОЙ кусок ХОЛСТА, кладем в кастрюлю и
накрываем сверху тарелкой (можно небольшой груз). Часов через 16 покажется немного рассола- ТОГДА МЯСО ПЕРЕВЕРНЕМ,
так делаем ежедневно. Кусок мяса в 3-3.5 кг просаливается за 8 дней

Носить в сухарной сумке. Перед употреблением промыть 2 раза. Завернуть в тряпицу или вощеную бумагу.
Кукурузная мука и/или маисовый хлеб рис арахис мексиканский орех картофель луковицы морковь кофе если удалось его раздобыть, горох весной и летом свежий, зимой – сушенный, кукуруза в початках, фасоль (красная или стручковая фасоль весной), луковицы, патока или коричневый нерафинированный сахар, овсяная или ячменная (перловая) крупа, капуста (если для нее – сезон – специально для ирландцев)
Фрукты - редко если удавалось ими разжиться по дороге. В зависимости от времени года и места дислокации. Например для кампании в Атланте характерны персики, вишня для Геттисберга и т.д.
Консервированные фрукты - редкость так как производились федералами. (то есть если повезло разжиться трофеем) консервированное сгущенное молоко также прерогатива янки. Так же обстоит дело и с консервированными овощами. Кроме того на собственном плачевном опыте я убедился что консервы весят больше чем свежие продукты потому что в консервах слишком много воды.
Прежде чем говорить о рецептах, надо выяснить, В ЧЕМ ГОТОВИТЬ. Большинство источников указывают на три предмета: жестяная посудина без крышки с проволочной ручкой, сделанная из консервной банки, фляга и жестяная миска. Кастрюля или глубокая сковорода, обычно полагалась на группу котлового довольствия (4-5 человек). Мясо часто готовили прямо над огнем на палочках. Если палочек не было, использовались шомпола.
А теперь приступим к готовке!

Завтрак:
Кофе (ну разумеется! )
Перловка, овсянка или рис, разваренный в кашицу, сдобренный при готовности патокой.
Маисовый хлеб с патокой – быстро и просто

Сырое Яйцо не портится без холодильника 12 часов. (помните откуда оно берется? У кур нет встроенного охлаждения!). Для сохранности рекомендую заворачивать яйцо в солому, не кантовать сухарную сумку и разумеется никаких пластиковых контейнеров.

Кусок засоленного бекона.

Маисовый хлеб (доджеры). Берем 2 горсти кукурузной муки на человека (все пропорции указаны в «полевом» эквиваленте, потому как мерный стаканчик в сухарной сумке, мягко говоря, неуместен) добавляем воду, чтобы замесить крутое тесто, соль и перец по вкусу. Если кто-то из ваших товарищей готовит бекон, попросите у них ложечку жира и добавьте в тесто (для вкуса и большей пластичности теста, для того же самого подойдет одно сырое яйцо). Из получившегося теста слепите «котлетки» или скатайте из него колбаски толщиной примерно с большой палец, и зажарьте их в масле или сале от бекона (если вы используете масло, приобретенное в магазине, ене забудьте перелить его в антуражную стеклянную бутылочку).


Обед:

Быстро и просто: если нет времени, ли просто лень –
Кофе,
Маисовый хлеб,
Жареная солонина (не забудьте ее промыть!!!)
Сваренное вкрутую яйцо. Не портится целый день. Также можно употребить на завтрак.
Кроме этого, орехи, яблоки, банка консервированных первиков и т.д.

Требует некоторого времени:
Кофе!
Маисовый хлеб
Cush- Для приготовления этого блюда нужен жир (растительное масло или жир от бекона), четверть или половина фунта солонины (не забудьте ее промыть) режем мелкими кубиками и кладем в подогретое масло, добавляем воду (так, чтобы она полностью покрывала мясо) варим 15 минут, снимаем с огня, кладем 2 горсти кукурузной муки, отправляем обратно на огонь и варим до тех пор, пока вода не выкипит полностью, постоянно помешивая, чтобы не пригорело. Лучше всего для этого блюда подойдет кастрюлька, но в наличии отсутствия таковой можно обойтись собственной кружкой
В качестве вариации на тему можно предложить: берем мясо, режем кусочками, добавляем овощи, рис, перловку, кукурузу (вылущите из початка немного зерен), лук (1 небольшая мелко нарезанная луковица), 1 картофелину, морковь, капусту, или что у вас нашлось в хозяйстве, положите в кастрюльку, залейте водой доверху. Варить примерно полчаса, при необходимости добавляя воды и регулярно помешивая, чтобы не пригорело. Консистенция блюда зависит от ваших предпочтений (может быть совсем густым, а может – жидким, как суп). В целях экономии туда можно добавить муку.
Кроме того, описанную выше смесь можно зажарить в масле и подать с рисом. В таком варианте это готовится не больше 3 минут, так что рис надо начать варить заранее, чтобы они были готовы одновременно.


Ужин.

Все вышеописанное, плюс: жареная кукуруза в початках, арахис и прочая мелочь. Кроме этого можно запечь картошку в углях (лучше использовать некрупный картофель, он лучше и быстрее запекается)

Дальше – идеи для тех, кому совсем приспичило:
Яблочные пирожки. Берем яблоки из расчета 1 среднее яблоко на 2 пирожка), чистим яблоки. Берем муку, делаем тесто 1 часть воды 1 часть сгущенного молока, щепотка соли. Тесто должно быть настолько густым чтобы держать форму.
Раскатываем тесто кружочками, кладем в миску, кладем в тесто нарезанные ломтиками яблоки, посыпаем сахаром (примерно 2 столовые ложки) или поливаем патокой, спрыскиваем водой, соединяем края, защипываем (для лучшей склеиваемости теста края можно чуть-чуть увлажнить). Кладем получившийся пирожок в миске на угли, закрываем второй миской, присыпаем сверху углями, оставляем на 30-45 минут. Тоже самое можно провернуть с консервированными персиками, только патоки надо класть в половину меньше и добавить сироп от персиков с сахаром.

Печеные яблоки.
Берем яблоко, вырезаем серединку, кладем в кружку или в жестянку с ручкой. Насыпаем в середину сахар (коричневый нерафинированный), доливаем воду (четверть объема кружки), ставим на огонь. Яблоко готово, когда выкипела вся вода.

(дальше было еще полстраницы антимонии по поводу скоропортящихся продуктов типа яиц и рекомендация не использовать их на длительный мероприятиях, или если использовать, то в самом начае, пока оно не успело испортиться.)




Food in the Civil War

Еще пара строк высокопарного бреда и рецепты:

BEEF JERKY
1-1/2 фунта говядины (предпочтительно грудинка)
Маринад:
1 чайная ложка соли. salt
1 чайная ложка соли с пряностями
по 1/2 чайной ложки перца, лукового порошка, чесночной соли.. each - pepper, onion powder,
garlic salt
по 1/4 стакана соевого и вурчестерского соуса

Режем мясо тонкими полосками (0,5см), попутно срезая жир. Кладем полоски на решетку в духовке, (противень под решетку, чтобы не капало в духовку!) Солим по вкусу, ставим в духовку, сушим при температуре 150 градусов 8-12 часов, держим дверцу слегка приоткрытой. Для улучшения вкуса, перед сушкой маринуем вышеописанным составом те же 8-12 часов.

Рецепт не совсем аутентичный но приближенный к реалиям. (в 1860 вурчестерский соус уже был в наличии, однако такой уверенности по поводу соевого соуса нет )


Цыпленок с рисом (почти плов) (точный текст рецепта меня слишком умиляет, поэтому я лучше переведу по существу)
Берем 1 цыпленка, варим на медленном огне несколько часов. Снимаем с огня, даем остыть, удаляем кости и кожу. На получившемся бульоне варим рис, добавляем соль, перец, прочие специи по вкусу. Когда рис готов, добавляем мелко нарезанное мясо цыпленка. Можно добавить паприку для цвета.

Рецепт аутентичен.


Кофезаменитель.

Берем спелые желуди, моем, сушим, поджариваем до тех пор, пока они не откроются. Убираем скорлупу. Жарим на небольшом количестве жира от бекона, перемалываем, завариваем как кофе. .

Речной рак.
Берем 2-3 кварты воды,
Сок одного лимона
Полстакана мелко нарубленного лука.
1 мелко порубленный стебель сельберея с листьями, chopped
1 мелко порубленный зубчик чеснока

Берем две-три дюжины раков, выловленных из ближайшего ручья (ВЫШЕ по течению чем место купания!) отрежьте, или открутите верхнюю часть туловища рака, скормите местной дворняге (нет, я помираю от этих рецептов! Типа если не скормить ненужную часть рака близлежащему двортерьеру, нифига не получится!) таким образом, чтобы у вас осталась только шейка (хвост) от рака, потому что только его имеет смысл готовить. Совместите все вышеупомянутые компоненты (кроме раков!) в котелке, доведите до кипения, положите в получившийся бульон раков, снова доведите до кипения. Готовить до тей пор, пока мясо не станет белым. Снимаем с огня и либо едим сразу, либо кладем в холодную воду, чтобы съесть позже. Если оставить раков в горячей воде, они переварятся и станут резиновыми на вкус.

Обращение с куриными яйцами в полевых условиях.
Вариантов два: 1. запечь в золе, 2. Сварить вкрутую. EGGS ON THE MARCH

Дальше, хорошо бы чем-нибудь запить еду (кроме кофе). Если после перекуса у вас остался лишний чай, не выливайте, наполните им флягу. Очень освежает на марше. Кроме того, если утром вы сделали чай и налили во флягу вместо воды у вас меньше вероятности получить дизентерию (логично, вода-то кипяченая!)


Галеты.
Пожалуй, самая востребованная штука среди армейских рецептов. Рецепт из Армейского сборника 1862 года доставит вашему дантисту много работы, однако, они не портятся целую вечность.
Для приготовления нам понадобится:
5 стаканов муки (небеленой)
1 столовая ложка разрыхлителя
1 столовая ложка соли
1-1 1/4 стаканов воды,
Духовка, предвариетльно разогретая до 250 градусов сельсия.
Смешиваем в миске все компоненты, получаем тесто. Тесто должно быть пластичным и не прилипать к рукам. Раскатываем тесто в лист примерно 1см толщиной. Хлебным ножом делим тесто на квадратики 3х3 дюйма (7,62см), утыкиваем квадратики гвоздиком, выкладываем на противень на пекарскую бумагу. Выпекать 20 минут (галеты должны слегка подрумяниться). Выньте из духовки, дайте галетам остыть.
Печь галеты лучше всего за день до выезда. В субботу утром они будут еще угрызимы, а вот в воскресенье утром их лучше размачивать в кофе, иначе их никак не прожевать.

Кукурузная похлебка с галетами.

6 галет pieces hardtack
1 c. молока
1/4 фунта свиной солонины.
1 большая луковица, очищенная и мелко нарубленгная
4 большие картофелины нарезанные соломкой или кубиками
2 c. воды
2 c. СВЕЖЕЙ Кукурузы (примерный эквивалент 2 початков)
1 1/4 чайных ложек соли
1/4 чайной ложки паприки

Замочите галеты в молоке, пока они не станут мягкими. В это время поджарьте свинину, нарезанную кубиками на медленном огне, добавьте лук, поджаривайте, пока он не станет мягким, Добавьте картофель и воду. Варите до готовности картофеля. Влейте в получившуюся похлебку галеты и молоко, добавьте остальные ингредиенты, помешивая, доведите до кипения. Снимите с огня, еда готова. (Есть это лучше сразу, пока горячее)

HOE CAKE
делаем крутое тесто из индейской (кукурузной) муки, и горячей воды со щепоткой соли. Раскатайте тесто в лепешку. Поместите на доску, поставьте рядом с костром. Дождитесь, пока лепешка поджарится с одной стороны, переверните. Лепешку также можно выпекать в горячей зале или на раскаленном камне.

О пользе перца
(fвыдержка из «справочника солдата»)

"Употребление кайенского перца вместо обыкновенного черного, защитит вас от дизентерии и простуды. Щепотка кайенского перца за завтраком избавит вас от простуды, подхваченной ночью, щепотка кайенского перца, добавленная в вашем питье избавит вас от недомоганий, вызванных плохой водой."

PLAIN IRISH STEW FOR FIFTY MEN

Ирландское рагу на 50 человек.

Режем 50 фунтов баранины кусками по ¼ фунта каждый, кладем в большую кастрюлю, добавляем 12 фунтов картофеля (не резанного), 8 столовых ложек соли, и 3 столовые ложки перца. Заливаем водой из расчета полпинты воды на каждый фунт мяса (то есть, 25 пинт воды). Помещаем на слабый огонь, помешиваем час-полтора. Снимаем с огня, готово.

(из расчета на 1 человека получается 300гр мяса на 100 гр картошки.)


Капустное рагу
Ингридиенты:

Swamp Cabbage Stew
Ingredients:
белокочанная капуста
Тушеные помидоры
Свиная солонина
Соль
Перец (черный)
Кайенский перец
Луковица
чеснок
Пропорции исключительно по вкусу.
Как это делается:
Режем солонину крупными кусками, жарим в чугунке. Режем ломтиками лук и капусту. Кладем в чугунок вместе со свинин6ой. Добавляем тушеные томаты. (можно добавить немного воды, чтобы не пригорело) постепенно добавляем специи. Рагу готовится 4-5 часов на очень маленьком огне. Каждый час надо пробовать на предмет достаточно ли специй. Подается с кукурузными лепешками.



Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить



Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 05.04.07 12:32. Заголовок: Re:


Некоторые поправки:
1. в рецепте BEEF JERKY темперетура (150градусов) по недосмоту указана в ФАРЕНГЕЙТАХ! На самом деле, мясо сушиться при температуре 65-66 градусов цельсия
2. перевод имперской ситемы мер и весов в систему СИ можно найти тут http://www.mustang.h1.ru/tech/izmer.htm
конкретизирую:
1фунт=454гр
1 кварта (американская)=0,946л
1 пинта=0,568л
3. по здравом размышлении я пришла к выводу, что в рецепте кукурузной похлебки с галетами сокращение с. - это cup, то есть стакан.

4. всем приятного аппетита :))

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
постоянный участник




Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 07.04.07 00:06. Заголовок: Re:


Благодарю, мэм! Весьма полезная информация для нашего Правого Дела, снимаю шляпу!
Хотя, признаюсь, я питаю большую любовь к лирическим предисловиям, послесловиям, вкраплениям, отступлениям, etc., столь решительно пропущенными Вами... Они разбавляют сухой текст и зачастую не лишены юмора, приятно почитать на досуге...

Borman
А вам хотелось бы, конечно, чтобы мы одними "шомполушками" питались? Как бы не так - каждый акр благословенного Юга плодоносен, не смотря на все происки янки с их фабриками и консервированной едой!


Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить



Откуда: Россия, Москва
ссылка на сообщение  Отправлено: 03.11.17 20:56. Заголовок: В 1974 года на Таймы..


В 1974 года на Таймырском полуострове нашли 48 банок законсервированных щей, датированных 1900 годом

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить



ссылка на сообщение  Отправлено: 13.09.18 10:52. Заголовок: Спасибо за рецепты...


Спасибо за рецепты.

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить



ссылка на сообщение  Отправлено: 06.02.23 19:00. Заголовок: Можно перейти в игро..


Можно перейти в игровой зал клуба 1xslotts.com
и попробовать эти игровые автоматы. Это крутая платформа, на которой очень много разных слотов, на любой цвет и вкус. Каждый найдет для себя во что поиграть. Играть можно даже бесплатно, без регистрации и смс. Как по мне, лучшего заработка и развлечения, да еще и сидя дома - нет.

Спасибо: 0 
ПрофильЦитата Ответить
Ответов - 16 , стр: 1 2 All [только новые]
Ответ:
1 2 3 4 5 6 7 8 9
видео с youtube.com картинка из интернета картинка с компьютера ссылка файл с компьютера русская клавиатура транслитератор  цитата  кавычки оффтопик свернутый текст

показывать это сообщение только модераторам
не делать ссылки активными
Имя, пароль:      зарегистрироваться    
Тему читают:
- участник сейчас на форуме
- участник вне форума
Все даты в формате GMT  3 час. Хитов сегодня: 22
Права: смайлы да, картинки да, шрифты нет, голосования нет
аватары да, автозамена ссылок вкл, премодерация откл, правка нет